Ако всички с парно се прехвърлят, електрическата мрежа в София няма да издържи натоварването. Заради поскъпването на

...
Ако всички с парно се прехвърлят, електрическата мрежа в София няма да издържи натоварването. Заради поскъпването на
Коментари Харесай

Ток или парно: Българите се чудят дали да минат на отопление с електричество

Ако всички с парно се прехвърлят, електрическата мрежа в София няма да издържи натоварването.
Заради повишаването на газа в Германия се чакат 20% да се насочат към електричеството за отопление. “24 часа ” отиде при фамилии в цяла България, с цел да разбере по какъв начин хората се готвят за зимата и от какво ще пестят.

За апартамент от 90 кв. м в столичен квартал - добре изолиран и отопляван на газ, сметките предходната година са били към 200 лв. месечно. През лятото топлата вода е поскъпнала двойно - за юни е била 22 лева Собствениците към този момент нямат желание да минават на различен тип отопление.

Проверката откри, че много фамилии от кварталите “Бояна ” и “Драгалевци ” към този момент са минали на ток, тъй като сметките за газ през последната зима са били и над 1000 лв. на месец. Други пък ще употребяват въглища. Домакинство, което е минало от газ на ток, е платило с 20% по-малко през март и април - от 1300 и 1400 лева фактурите са паднали на 1100 лева

Семейство в Иваняне се отоплява с камина и апаратура на пелети. Къщата е 120 кв. м, първичната инвестиция е била 8000 лева За идните зима са купили 3 тона пелети за 2800 лева Надяват се това количество да стигне, в случай че котлето работи по 12 ч дневно. Сметнали са, че в случай че го преустроят на ток, цената за отоплението няма да е по-ниска от тази с пелети. Ако се инсталира термопомпа въздух-вода, сметката за месец излиза към 300 лева, само че би трябвало инвестиция в апарат за 15 000 лева, която мъчно се изплаща. Монтирането на климатици не устройвало фамилията. Имали към този момент един, само че коридорите и банята оставали студени. А не знаят и какво ще стане с цената на тока. Затова остават на пелети макар двойно по-високата цена. Някои от съседите им обаче незабавно инсталират климатици.

В столичния квартал “Горна баня ” къща от 180 квадрата се отоплява с термопомпа въздух-вода с мощ 6 киловата. Инвестицията от 5000 лв. преди години се е изплатила, в този момент същият апарат коства 8000 лева При сегашната цена фамилията заплаща в зимен месец приблизително 400-450 лв. за ток.

Отопляват два етажа до 20 градуса и са удовлетворени. Направили са сметка, че инвестицията в апаратура на пелети и в термопомпа са аналогични, остава обаче множеството труд да се поръчват и разтоварват пелетите.

През 2019 година семейство от Горна Оряховица е сменило отоплението в жилището си. От камина с водна риза, от която са отоплявали другите стаи, минали на климатици. След ремонт и саниране не желали да опушват жилището с камината, а им омръзнало да носят дърва и въглища. За зимата с камина са горили 4 кубика дърва и 10 чувала с въглища от по 20 кг, излизало им е 500-600 лева С климатици, които работят единствено когато са у дома, разходът им е сред 120 и 150 лева за зимен месец.

 Родителите на мъжа в фамилията са в село Козаревец. Там се топлят на дърва и въглища, даже зимният им бойлер е на дърва. За лятото имат два - един извън, оцветен в черно, който се топли от слънцето, и втори с електричество.

В село Миндя софиянец отоплява къща с пелети, предишния зимен сезон цената е била 470, при започване на 2022 година - 700 лева, в този момент към този момент са 980-1000 лева на звук.

Собствениците за 68 квадрата апартамент в “Красна поляна ” заплатиха за година за парно и топла вода с Данък добавена стойност 2405 лева Анализ на изравнителната им сметка демонстрира, че за зимните месеца са платили 542,32 лева за отопление, а топлата вода им коства за 12 месеца 1300 лв.. В събота те тържествено завъртяха крана на топлата вода на топлофикацията и включиха бойлер.

В друга обстановка в нов комплекс с енергоефективни здания отоплението с парно на огромен апартамент не минава 200 лева

Обобщаващият извод е, че при безценен газ и парно сметките може да са търпими, в случай че жилището е добре изолирано и се пести.

А при парното от решаващо значение е дали целият блок се отоплява, или вентилите на радиаторите се отварят единствено в няколко жилището. Тогава този избор на отопление не е най-хубавият, тъй като сметките са високи, даже да не беше поскъпнало парното от 1 юли с 30%.

Примерите демонстрират, че изборът е към електрическата енергия, която нарастна от 1 юли за битовите консуматори едвам с 3%.

Ако трендът към тока се окаже резистентен, от Електроенергийния систематичен оператор показват, че огромната мрежа ще издържи в допълнение натоварване.

Възможно било да се появят усложнение при мрежата ниско напрежение, по която се доставя токът до домовете.

В София да вземем за пример тя няма да издържи, в случай че хората, кооито употребяват парно, минат на ток. От “Електрохолд ” споделиха, че вършат разбор и до седмица ще са подготвени какво ще вършат през зимата.

По принцип в България сезонът на усилената продажба на отоплителни уреди и системи за непрестанно подаване на електрическа енергия стартира малко по-късно – през септември и октомври. Засега доста мощно се купуват климатици, които имат двойно предопределение и също служат за отопление през зимата, сподели за “24 часа ” Божидар Колев, съсобственик на магазините “Технолопис ” и “Практикер ”. Според него има задоволително артикули на склад – електрически радиатори и отоплителни печки, камини и системи за отопление с твърдо гориво и други уреди. Същото се отнася и за генераторите и UPS  системите.

В международен мащаб нямало огромни проблеми с веригите за доставки, както беше през пандемията, и на пазара не биха могли да зародят напрежение и липса на някаква стока, колкото и да се усили търсенето. Търговците по принцип в този момент избягвали да поръчват изключително огромни количества от каквито и да било артикули, защото задаващата се криза може да понижи генерално търсенето и да направи по този начин, че складовете им да се задръстят, а това също ще е загуба за тях.

Ако страната си свърши работата и обезпечи задоволително доставки на газ, не ни чака страшна зима, обобщава обстановката Калоян Стайков - основен икономист на Института за енергиен мениджмънт. Институциите би трябвало да създадат оценка има ли опасности, ще се понижават ли количества, къде какво ще се лимитира.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР